Sevgi / Altan ŞANDA

26.12.2012 11647

.: SEVGİ ŞANDA :.

İstanbul'un Bakırköy İlçesinde dünyaya geldim. Ailem 1955 Yugoslav göçmenidir. Ben sekiz kardeşin besinci çocuğuyum. Babam Zeytinburnu deri fabrikasında ustabaşı olarak çalışırken bizi de zor koşullar altında okutmaya çalıştı. Fakat maddi zorluklardan dolayı bu hevesimi gerçekleştiremedim. Çok küçük yaşta iş hayatına atılmak zorunda kaldım. Birkaç fabrikada işçi olarak çalıştıktan sonra 21 yaşımda "Aşkın Çeyiz ve Ev Gereçleri"adı altında bir pazarlama şirketi kurdum.

1989 yılında eşim Altan Şanda ile tanıştım ve evlendim. Çatalca'ya yerleştikten sonra şirin Gökçeali Köyü'nün okulu olmadığını gördüm. O anda zaten içimde var olan okuma sevdası ve milletine hayırlı bir iş yapmak amacıyla hemen eşimle buraya bir okul yaptırmaya karar verdik. Bu okuma hevesini ve tahsil yapamamamın verdiği ezikliği şimdi bir nebzede olsa giderdiğime inanıyorum. Çünkü binlerce minik yavru burada eğitim görecek.

Okulun inşaatı sürerken bende okuma yaşı yoktur diyerek, orta öğretimi dışarıdan bitirme imtihanlarına girdim. Sınavlarda büyük bir başarı göstererek ortaokul diploması aldım. Hemen arkasından liseyi bitirip üniversite okumaya kesin kararlıyım. Benim hayatımın, çeşitli sebeplerden dolayı okuyamayan birçok insana örnek olacağını düşünüyorum. Şu an çok mutlu bir şekilde hayatımı devam ettiriyorum.

 

.: ALTAN ŞANDA :.

01.11.1942 tarihinde Rize'nin İkizdere kazasında doğdum. 1945 yılında babamın devlet memuru olarak  Darphane'ye tayini çıkınca, İstanbul'a geldik. 1950 yılında Fatih Akşemsettin İlkokulu'unda öğrenime başladım. Fakir bir aile çocuğu olduğumdan okul tatillerinde hayat şekeri satarak okul ihtiyaçlarımı karşıladım. İlkokulu bitirince babam beni dökümcü çırağı olarak Perşembe pazarında işe koydu. 1966 yılında babamın ölümü ile Darphane'ye babamın yerine ustabaşı olarak çağrıldım. 1985 sonunda Darphane döküm şefi olarak emekli oldum. Emekliliğimi kahve köşelerinde geçirmemek için kendime ufak bir pazarlama firması açtım.

Bu arada başka bir pazarlama firması sahibi Sevgi Şanda (Aşkın) ile evlilik yaptık. İki pazarlama firmasının katkıları ile işlerimiz büyüdü ve Çatalca'ya bir ev yaptırdık. Çatalca'yı gezmeye başlayınca Gökçeali'de çok eski bir ilkokul gördük ve üzüldük. Eşim ve ben okuma hevesimiz olduğu halde yoksulluktan okuyamadığımızdan Gökçeali'ye bir ilkokul yapıp genç nesillerin daha iyi okumalarına katkıda bulunmak için Gökçeali İlköğretim Okulu'nun temelini 11.11.1994 tarihinde atıp çok hızlı tempo ile 9 ay gibi bir zaman zarfında bitirip 11.09.1995 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okulu teslim ettik. Allah'tan dileğim bu okuldan memleketimize faydalı kişiler yetişsin.